בדק בית
מה זה ולמה צריך את זה?
תהליך בדק בית מתקיים במספר מקרים עיקר המקרים הם:
לפני מסירת דירה חדשה מקבלן.
לפני רכישת דירה שרכשנו מיד שנייה.
הבדיקה נעשית על ידי מומחה, והיא מורכבת ממספר בדיקות, כאשר כל אחת מתמקדת במערכת אחרת בבית. כך ניתן לראות האם יש נזילות בצנרת, האם מערכת החשמל תקינה, האם הבית אטום כמו שצריך והאם יש פליטה של גז ראדון בריכוז גבוה.
לאחר סיום הבדיקה, תוכלו לדעת האם הדירה החדשה עומדת בכל התקנים הדרושים. במקרה של קניית דירה יד שנייה, הבדיקה יכולה לסייע לכם להבין האם הרכישה בכלל כדאית. שימו לב שמומחה מוסמך, יודע לשים לב לפרטים שאתם לא בהכרח מודעים לחשיבותם או מסוגלים לראותם.
בדק בית
מערכות רבות בבניין הדירות שייכות לרכוש המשותף, והאחראי על הטיפול בהן הינו לרוב ועד הבית. כך למשל מערכת האיטום של הקירות או של הגג, צנרת של מערכת משותפת, כגון של כיבוי אש, צמ"גים (צינורות מי גשמים) המנקזים את הגג, וכן הלאה...במקרים רבים בהם מתרחשת תופעה של נזקי מים בבניין, אין יודעים מהו המקור לכך, ולכן גם אין יודעים באחריות מי לטפל בבעיה. כלומר, הדבר נופל בין הכיסאות. עלולים להתחיל ויכוחים בין דיירי הבית המשותף, למי הבעיה שייכת, למי היא איננה שייכת, מי אמור להזמין בדיקה ומי אמור לשלם על כך. לצערנו הרב, לעתים קרובות בעל האינטרס הוא המשלם בתחילה, ולאחר מכן, הוא בא בחשבון עם כל שאר הנושאים בנזק.
אסביר: ניקח דוגמא. דירתו של בעל דירה בבניין משותף נמצאת מתחת לדירה אחרת. יש נזק מים בדירתו, וייתכן כי המקור לכך הוא מהדירה שמעליו, אך יתכן גם כי המקור לכך בלובי המשותף או אולי אף מהגג המשותף. נניח כי בעל הדירה שמעליו מתעלם מפניותיו ולא מוכן לשתף פעולה. מן הראוי כי ועד הבית, האחראי לרכוש המשותף, ירים את הכפפה ויזמין בדיקה. בבדיקה ייחשף מהו המקור לבעיה ובאחריות מי הדבר. בעקבות הבדיקה יתקבל דוח, שהינו קביל בבית משפט. נניח כי הממצאים יצביעו על כך שמקור הבעיה בדירת השכן שמעל. ניתן יהיה לבוא יחד עם הדוח לבעל הדירה שמעל ולומר לו שנעשתה בדיקה, הממצאים מורים על כך שמקור הבעיה מהדירה שלך, ולכן אנחנו מבקשים ממך קודם כל להחזיר לקופת הועד את עלות הבדיקה, ושנית, לתקן את הדורש תיקון, כי מקור הנזק ברכוש הפרטי שלך. אם בבדיקה יתברר כי מקור הבעיה ברכוש המשותף, כגון בצינור כיבוי אש, בצינור צמ"ג (צינור מי גשמים) שיורד מהגג, במערכת איטום לקויה של הבניין, בקירות או בגג, במקרה כזה יישא ועד הבית בעלות הבדיקה וכן יהיה אחראי לבצע תיקונים בהתאם למסקנות הדוח. מצוין, אם כן, בדוח המתקבל מהו המקור המדויק לבעיה, מה צריך לעשות כדי לטפל בה, כולל מפרטים טכניים וכד', וכן עלויות כספיות לטיפול בבעיה. מי שהזמין את הדוח ומקבל אותו יכול להעביר אותו הלאה לנוגעים בדבר במידת הצורך על מנת שידאגו לביצוע האמור בו, וכן יישאו בעלות הדו"ח.
שכנות טובה, אני אומר תמיד, ערכה מעל הכל, ערכה גבוה מכל ערך כספי. כדי לשמור על שכנות טובה צריך תמיד לקחת בחשבון שאנחנו גרים בצמוד לאנשים שאותם נפגוש גם בסיטואציות הכי משמחות שיש וגם בסיטואציות הכי עצובות, חלילה. רצוי מאוד לדאוג תמיד שמערכת היחסים שלנו איתם תהיה כזאת שנוכל להסתכל זה לזה בעיניים ולדבר זה עם זה באופן המכובד ביותר עד כמה שניתן. כמובן, לא כל השכנים דומים זה לזה. לכן יש לשמור על כללים ברורים. אם נגרם נזק לאחד הדיירים לא נרצה שפתאום כל אחד יסיט את העיניים שלו ויגלגל אותם לשמים. זאת לא הדרך הנכונה. ואני, לצערי, כשאני נתקל במקרים כאלה, הדבר מאוד מעציב אותי.
ולכן אני מציע ואומר תמיד, מתפקידו של ועד הבית במצב כזה לקחת את הדברים על עצמו ולקרוא לנו לבדיקה. כך עושים 'סדר בבלגן'. בהמשך מקבלים דוח וקוראים אותו. ברור לפי הדוח מהו מקור הבעיה, מאיזה מערכת ולמי המערכת הזו שייכת, ומה צריך לעשות כדי לתקן את המצב ...העיקר, שכנות טובה. מערכות רבות בבניין הדירות שייכות לרכוש המשותף, והאחראי על הטיפול בהן הינו לרוב ועד הבית. כך למשל מערכת האיטום של הקירות או של הגג, צנרת של מערכת משותפת, כגון של כיבוי אש, צמ"גים (צינורות מי גשמים) המנקזים את הגג, וכן הלאה...במקרים רבים בהם מתרחשת תופעה של נזקי מים בבניין, אין יודעים מהו המקור לכך, ולכן גם אין יודעים באחריות מי לטפל בבעיה. כלומר, הדבר נופל בין הכסאות. עלולים להתחיל ויכוחים בין דיירי הבית המשותף, למי הבעיה שייכת, למי היא איננה שייכת, מי אמור להזמין בדיקה ומי אמור לשלם על כך.לצערנו הרב, לעתים קרובות בעל האינטרס הוא המשלם בתחילה, ולאחר מכן, הוא בא בחשבון עם כל שאר הנושאים בנזק.
אסביר: ניקח דוגמא. דירתו של בעל דירה בבניין משותף נמצאת מתחת לדירה אחרת. יש נזק מים בדירתו, וייתכן כי המקור לכך הוא מהדירה שמעליו, אך יתכן גם כי המקור לכך בלובי המשותף או אולי אף מהגג המשותף. נניח כי בעל הדירה שמעליו מתעלם מפניותיו ולא מוכן לשתף פעולה. מן הראוי כי ועד הבית, האחראי לרכוש המשותף, ירים את הכפפה ויזמין בדיקה. בבדיקה ייחשף מהו המקור לבעיה ובאחריות מי הדבר. בעקבות הבדיקה יתקבל דוח, שהינו קביל בבית משפט. נניח כי הממצאים יצביעו על כך שמקור הבעיה בדירת השכן שמעל. ניתן יהיה לבוא יחד עם הדוח לבעל הדירה שמעל ולומר לו שנעשתה בדיקה, הממצאים מורים על כך שמקור הבעיה מהדירה שלך, ולכן אנחנו מבקשים ממך קודם כל להחזיר לקופת הועד את עלות הבדיקה, ושנית, לתקן את הדורש תיקון, כי מקור הנזק ברכוש הפרטי שלך. אם בבדיקה יתברר כי מקור הבעיה ברכוש המשותף, כגון בצינור כיבוי אש, בצינור צמ"ג (צינור מי גשמים) שיורד מהגג, במערכת איטום לקויה של הבניין, בקירות או בגג, במקרה כזה יישא ועד הבית בעלות הבדיקה וכן יהיה אחראי לבצע תיקונים בהתאם למסקנות הדוח. מצוין, אם כן, בדוח המתקבל מהו המקור המדויק לבעיה, מה צריך לעשות כדי לטפל בה, כולל מפרטים טכניים וכד', וכן עלויות כספיות לטיפול בבעיה. מי שהזמין את הדוח ומקבל אותו יכול להעביר אותו הלאה לנוגעים בדבר במידת הצורך על מנת שידאגו לביצוע האמור בו, וכן יישאו בעלות הדוח..
שכנות טובה, אני אומר תמיד, ערכה מעל הכל, ערכה גבוה מכל ערך כספי. כדי לשמור על שכנות טובה צריך תמיד לקחת בחשבון שאנחנו גרים בצמוד לאנשים שאותם נפגוש גם בסיטואציות הכי משמחות שיש וגם בסיטואציות הכי עצובות, חלילה. רצוי מאוד לדאוג תמיד שמערכת היחסים שלנו איתם תהיה כזאת שנוכל להסתכל זה לזה בעיניים ולדבר זה עם זה באופן המכובד ביותר עד כמה שניתן. כמובן, לא כל השכנים דומים זה לזה. לכן יש לשמור על כללים ברורים. אם נגרם נזק לאחד הדיירים לא נרצה שפתאום כל אחד יסיט את העיניים שלו ויגלגל אותם לשמים. זאת לא הדרך הנכונה. ואני, לצערי, כשאני נתקל במקרים כאלה, הדבר מאוד מעציב אותי.
ולכן אני מציע ואומר תמיד, מתפקידו של ועד הבית במצב כזה לקחת את הדברים על עצמו ולקרוא לנו לבדיקה. כך עושים 'סדר בבלגן'. בהמשך מקבלים דוח וקוראים אותו. ברור לפי הדוח מהו מקור הבעיה, מאיזה מערכת ולמי המערכת הזו שייכת, ומה צריך לעשות כדי לתקן את המצב ...העיקר, שכנות טובה.
בדק בית לאחר שיפוץ
החוויה של שיפוץ הבית לפעמים יכולה להיגמר בטרגדיה, ואת זה אני לא אומר בלשון הלצה, אלא לצערי הרב, מניסיון של שנים רבות בתחום, אני יכול לומר זאת בפה מלא. שיפוץ שאמור לגרום למשפחה נחת ושמחה, חידוש מערכות שונות. בבית, מטבח, אמבטיה, ריצוף וכו', עלול להיגמר בצורה מאוד לא נעימה. ולכן, אני ממליץ להיעזר בשירותי מפקח שיפקח על האירוע כולו. המפקח צריך להיות בעל ניסיון רב שנים, עם רזומה שבאמת מתאים לתפקיד. צריך להיות לו ידע עשיר מאוד בתחום השיפוצים, מסוגי הקרמיקות ועד מערכות איטום ואינסטלציה, חלונות, אלומיניום, דלתות, ארונות ושיש, כל תחום ותחום המפקח צריך להכיר על בוריו. זאת ברוך ה' אנחנו צברנו. מלבד זאת, המפקח צריך גם לדעת איך להתמודד עם ליקויים שמתגלים תוך כדי העבודה, איך להעניק פתרונות מתאימים לקבלנים ולדאוג לביצועם על ידיהם. אחת הבעיות הקשות במהלך השיפוצים היא כאשר מתקינים מערכת חדשה ומנסים להתאים אותה למערכת ישנה שקיימת. למשל, להתקין צנרת חדשה ולהתאים אותה לצנרת ברזל שקיימת. בבתים מסוימים מתרחשת טרגדיה. לדוגמה, נקראתי לאחת הבדיקות שלי לאדם שרכש בית לאחרונה ועשה ריצוף יפה לכל הבית, אמבטיה יפה וארונות מטבח מהממים עם הרבה אלמנטים נוספים מאוד מיוחדים בבית. במהלך הבדיקה גיליתי שאת אחד הדברים החשובים ביותר, הוא לא החליף. ולא, הוא החליף את מערכת האינסטלציה בבית. הכל חדש, הותקן ועובד כמו שצריך. אבל, הוא לא החליף את הקו הראשי, צינור הקו הראשי שעובר מנקודת המים שבנקודת המונה מחוץ לבית אל תוך הבית שלו ועד למחלק המים. וממה עשוי הצינור שלא הוחלף? מברזל. מה עומד לקרות בעוד זמן קצר? אולי אפילו שנתיים? הוא יצטרך להרים את כל הבית שלו מחדש. הוא יצטרך לפרק את כל הריצוף, גם של הסלון, גם של הפרוזדור, גם של המטבח וגם של החדר רטוב בו מונח מחלק המים. ולמה? כי הקבלן לא האיר את עיניו. הקבלן היה צריך להגיד לו 'תשמע, תוותר על משהו קטן בבית, לא משנה מה, נניח על תאורת לדים נסתרת. חשוב יותר שתחליף את הקו הראשי.'
לכן, אני אומר לכל מי שמתייעץ איתי, תיעזרו במפקח.
ומלבד זאת, היעזרו במאתר בדק בית שיבדוק עם סיום השיפוץ מה מצבן של המערכות השונות בבית. אלו מערכות התחברו זו לזו? איזה זרם נוצר בתוך הצנרת? האם הצנרת מחוברת כראוי או לא? לא כדאי לגלות מאוחר יותר, אחרי שלושה או ארבעה חודשים, נזקים שמתבטאים בעליה קפילארית בתוך הבית, או להגיע למצב שהשכנים מלמטה צועקים כי יש להם נזילה. יש היום טכנולוגיה נפלאה. אנחנו יכולים לזהות את הכשלים האלה לפני שמישהו השתמש במים בבית. באמצעות מצלמת סיב אופטי אני רואה בדיוק מהי רמת השיפוע, מהי רמת האטימות, האם יש נזילות מהצינור וכד'. ניתן לבצע בדיקת לחצים, בדיקת אטימות. הכל היום אפשרי. מומלץ מאוד לבצע את כל הבדיקות האלה לפני שאתה משחרר את הקבלן לדרכו ונותן לו את התשלום האחרון. לא חכם יותר?
אני מציע, אם כן, להחליט שלא הסתיים השיפוץ לפני שמבצעים בדיקה. עשית בדיקה, בדקת את כל המערכות הרלבנטיות, ראית שהכל תקין, אתה יכול להיות שקט ולדעת שאין כל בעיה. הכל בסדר.
בדק בית לפניי קניית דירה מקבלן
מקבלים מפתח לדירה חדשה מהקבלן? בצעו בדק בית דירה מקבלן. דרשו מהקבלן לבצע תיקון של הליקויים לפני הכניסה לדירה. חשוב שהקבלן לא יטען שאתם גרמתם לליקויים. חברת "מסי החברה הישראלית לאיתור נזקי מים" מבצעת בדק בית שמגלה את הליקויים בנכס.
כל המערכות בבית נבדקות – מים, חשמל, גז, חיפויים, ריצופים, רובה, צבע, טיח, אלומיניום, זכוכיות, מעקות, משקופים, דלתות, גג, מרתף, מיזוג אוויר, חימום, ליקויי בטיחות, גימור לא קביל, ועוד.
הבדיקות העיקריות שאנו מבצעים:
בדיקת אינסטלציה מקיפה
כוללת בדיקת רטיבות ונזילות, צילום צנרת ביוב, בדיקת עובש, איתור
נזילות בגג, בדיקת דוד חימום, בדיקת איכות מים, בדיקת לחץ מים
בדיקת רטיבות ונזילות – בעזרת מצלמה תרמית, מצלמת צינור, מצלמת צינור רובוטית, גלאי גז, מעבדה לבדיקת סוג המים, ובדיקות נוספות כמו בדיקת רמת לחות, לחץ מים, תוואי צינור, בדיקה קולית, רחפן ועוד. הבדיקות נעשות בכל אזורי הבית – מטבח, אמבטיה, חדר כביסה, קירות פנימיים וחיצוניים ובגג.
בדיקת עובש – בדיקה ויזואלית של הגג,
מעטפת הבית, בתוך הבית, אמבטיה, שירותים, מטבח, מערכת מיזוג אוויר. תעשה גם בדיקת ריח מעופש לגילוי עובש נסתר. יבדקו גם תנאים המסייעים לעובש – הצפה, כתמי מים, לחות, דליפות.
בדיקת חשמל – בעזרת מצלמה תרמית, נבדוק האם ישנם חיבורים חמים ומשוחררים, חווט מועמס, מעגלים, שנאים או מנועים מעומסים.
בדיקת החשמל כוללת בדיקת לוח שירות, מתגי הפעלת אור, שקעים, בתי מנורה והארקה.
בדיקת איטום גגות – בדיקה תרמית של הגג – מאפשרת לסרוק שטחים גדולים, לאתר אזורי לחות ובידוד רטובים. בנוסף תתבצע בדיקה ויזואלית של הגג, בדיקה של עליית גג (אם יש), בדיקה של הרכב הגג ובידוד הגג.
למה כדאי לכם לעשות בדק בית?
ליקויי בניה נגרמים עקב העדר פיקוח באתרי הבנייה. בהעדר פיקוח, מנהלי העבודה באתרים לא מקפידים על איכות הביצוע או על החומרים בהם הם משתמשים.
דו”ח בדק בית מדבר לקבלן בשפה מקצועית שהוא מבין היטב. הדו”ח גם נכנס לפרטי הפרטים של הליקויים שיש בדירה. הדו”ח תורם לשיקוף אמיתי של מצב הדירה לדייר ולקבלן. אם הדו”ח רציני, הקבלן מבין שאתם רציניים בדרישה שלכם לתיקון. בדרך כלל, עם קבלת הדו”ח, הקבלן פועל לתקן את הליקויים לפי דו”ח הבדיקה. אם יש ליקויים שהוא לא מבין את מהותם הוא בודק אותם מול הדייר עצמו. לפעמים הקבלן לא מבין את הדוח עצמו והוא מתייעץ עם מבצע הבדיקה. יש ליקויים שלקבלן קל לתקן והוא מתקן. יש ליקויים שהוא לא מתקן ואתם מוותרים. יש מקרים בהם אתם צריכים להתמודד מול הקבלן בבתי משפט. ברוב המקרים האלה הקבלן נדרש לפצות אתכם או לתקן את הליקויים. מומלץ לבצע את התיקונים לפני הכניסה לבית. במצב הזה הבית ריק, והקבלן נמצא באתר הבניה. דחיית התיקונים תצריך בעתיד התארגנות מיוחדת של הקבלן לפי סוג הליקויים – אינסטלציה, חשמל, ריצוף. חשוב לזכור שככל שהזמן עובר הליקויים שהתגלו רק מתרחבים. אפשר להגיע למצב שכל הבית מוצף מנזילה בקירות. כן, זה יכול לקרות גם בדירה חדשה. בדק בית הינו בדיקה חשובה מאד! בדיוק כמו שאתם בודקים רכב שאתם רוכשים. ההשקעה בבדיקת הדירה היא קטנה ביחס לעלות הנכס, וחשיבותה גדולה. כדאי לכם לבצע בדק בית בדירתכם!
מה לעשות בזמן בדק בית? יש לעשות כל מאמץ כדי להיות נוכחים כאשר הבדיקה מתבצעת. יש לעקוב אחר הבודק מסביב לבית ולשאול שאלות. כך תוכלו ללמוד יותר על הבית החדש שלכם. אם אתם לא יכולים לעשות את זה בזמן הבדיקה, אתם צריכים להיפגש עם הבודק כדי לעבור על הדו”ח בפירוט. אם יש לכם שאלות לגבי בעיות פוטנציאליות או איך לטפל בחלקים של הבית, אל תהסס לשאול את הבודק. הקפידו, עם זאת, לא להפריע לבודק. אל תתחילו לבדוק את הבית בעצמכם – אם אתם בודקים כיור בזמן שהבודק בודק מקלחת, למשל, אתם עלולים לשנות את התוצאות.
כמו כן חשוב לזכור כי בדיקה היא רק תצלום מצב של יום הבדיקה. אם אתם קונים בית באמצע הקיץ, תנסו לחשוב איך הבית עשוי להגיב בתנאים שונים, כמו בחורף או בסתיו
מה הקונים צריכים לשאול אחרי בדק בית?
לאחר שהבודק ישלים את הבדיקה, תקבלו דו”ח עם ממצאי הבודק. אל תיבהלו אם תראו הרבה ליקויים. בדיקות בית מפורטות, ולכן הדיווחים כוללים לעתים קרובות בין 50 ל 100 נושאים, רובם קטנים יחסית. הדו”ח צריך לכלול מידע על מידת החומרה של כל בעיה, בתוספת אומדנים לגבי העלות שתידרש כדי לתקן כל בעיה. על רוכשי הדירה לברר עם הבודק לפי השאלות הבאות:
“אני לא מבין את זה; מה זה אומר?” – אם יש מושג או סעיף בדוח שאתם לא מבינים פנו לבודק. “האם זו בעיה גדולה או קטנה?” – אנשי בדק בית חייבים לחשוף משהו בבית; אין בית מושלם. אבל רוב הבעיות שהם חושפים הן בעיות קטנות. על הבודק להבהיר אילו בעיות נופלות בקטגוריות “קטנות” ואלו בקטגוריות “גדולות”. אם זה לא מובהר היטב בדוח – שאלו את הבודק. “האם אני צריך להתקשר למומחה אחר למעקב?” – אם הבודק מזהה בעיה רצינית, הקונים ירצו לדעת אם הם צריכים להתקשר למומחה נוסף כדי להמשיך ולחקור. לדוגמה, ייתכן שהקונים יצטרכו להביא חשמלאי כדי להעיף מבט מקרוב בבעיות חשמליות פוטנציאליות שסומנו. אם לחץ המים בדירה נמוך, יש להתקשר למאתר נזילות מים שיזהה את מקור הנזילה וייתן הערכת מחיר לטיפול בתקלה. מומחים אלה יכולים לתת מושג על העלות לתיקון.
בעיות שכיחות שמתגלות בבדק בית
תקלות בחיווט החשמל
רוב השרפות בבית נגרמות מחיווט פגום. בעיות בחיווט החשמלי של הבית נפוצות יותר מכפי שאנשים רבים חושבים והם יכולים להוות בעיה משמעותית. בעיות עם חיווט פגום כוללות חיווט בעובי לא נכון או חיווט לא תקין וחיווט בקוטביות הפוך. חיווט בקוטביות הפוכה, נוצר כאשר חוטים ניטרליים וחוטים חמים ממוקמים הפוך בשקע. מצב כזה עלול לגרום קצר במערכת החשמל. מפסקי חשמל כפולים, שבהם שני מעגלים חשמליים מחוברים דרך מפסק חשמלי אחד הם בעיה נוספת. החדשות הטובות הן כי רוב בעיות החשמל הקשורות לחיווט ניתנות לפתרון די מהר ובזול. !
בעיות אינסטלציה
לפעמים לחץ המים נמוך וקל לתקן את זה – למשל להחליף את ראש המקלחת. לפעמים לחץ המים נמוך וזאת תקלה רצינית – יש נזילה בצנרת הבית. לפעמים ניקוז המים איטי. הבודק יכול להיתקל גם בנזילת צינורות, במיוחד בחיבורים ביניהם וזה יכול להוביל לנזק ממים. כאשר מבחינים ברטיבות בתקרה או בקיר זה אומר לנו שיש סיכוי גדול לנזילת מים. לפעמים קיימת רטיבות גם ברווח בין המרצפות שנראית כמו תפרחת. אלה סימני מלחים שמגיעים כתוצאה מהפרשות של המים שמחפשים את הדרך לצאת. הרטיבות הזאת יכולה להמשיך ולעלות מהמרצפות ולטפס מעל הפנלים שבקירות. לדבר הזה אנחנו קוראים– מים קפילרים. גם עובש וטחב מעידים על קיום של נזילת מים
בעיות הקשורות לתעלות הניקוז ובמיוחד לביוב אם לא תטפלו בבעיות ביוב מיד, בעיות קלות יכולות להפוך לבעיות משמעותיות. הצפת ביוב – מי ביוב יכולים לזרום למרתף כשיורד גשם עקב הצפת ביוב. הצפת ביוב גורמת גם לריח לא נעים בחצר הבית. לפעמים המרזבים סתומים והמים לא מורחקים מהגג. אם הגג לא אטום, או שיש סדקים בקירות הבית, נכנסים מים לבית. לפעמים המרזבים מכוונים לכניסת הבית וכשיורד גשם הם מציפים את הכניסה. את כל הבעיות האלה ניתן למנוע על ידי תיקון מהיר של מערכת הניקוז. בעיות בגג אנשי בדק בית מודעים למגוון רחב של בעיות הקשורות לגג. נזק לגג יכול להוביל לבעיות נוספות בתוך הבית ואפילו מחוץ לו. בעיה עיקרית בגג יכולה להיות פיתול או התכופפות של הרעפים בגג. אם בודק מבחין בבעיה כזאת הוא מציע תיקונים. אם לא מתקנים את הרעפים בגג, הם יכולים לצאת ולעוף מהגג. תיקון גג יכול להיות יקר מאוד. ידיעה על גג בעייתי חשובה מאוד לקונה לפני השלמת הרכישה.חשוב: הבודק לא יכול להגיד לכם, ‘ודאו כי הקבלן משלם עבור זה או מתקן את זה’ – רצוי שתבינו מה צריך לעשות כדי לתקן את הליקויים.
בדק בית לפני מכירת נכס
רבים האנשים הסבורים שרק קונה הנכס הינו בעל אינטרס לבדוק אותו לפני רכישתו על מנת לברר האם הנכס תקין ויאפשר את מלוא השימושים הנדרשים בו ללא כל הפרעה למהלכם התקין. אולם, בשנים האחרונות קיימת יותר ויותר מודעות לכך שגם למוכר הנכס קיים אינטרס לבצע בדיקה בטרם מכירתו. כאשר מוכר הנכס מזמין בדיקה עבור הנכס אותו הוא מתכוון למכור, מתברר לו האם קיימים בו ליקויים. יתכן כי יתגלה כי קיימים בו ליקויים, שחלקם, יתכן, כלל אינם ידועים לו. מצד שני, יתכן כי יתגלה כי אין בו כלל ליקויים, או שקיימים בו ליקויים מינוריים. במקרה בו נמצאו ליקויים, מוכר הנכס מודע עתה לקיומם, ובמקביל אליו גם קונה הנכס מודע אליהם. בהתאם לכך, יכול מוכר הנכס להפחית ממחיר הנכס. בתמורה לכך, מצוין במפורש בחוזה שהבית נבדק ובבדיקה נמצאו ליקויים כאלה וכאלה, ומוסכם בין הצדדים על הפחתה בסך מסוים בגין הליקויים שנמצאו.
ולמה בדיקה כזו חשובה כל כך למוכר?
חברת "מסי החברה הישראלית לאיתור נזקי מים" צברה ניסיון רב בנושא בדיקת נכס לפני רכש, וביצעה בדיקות רבות הן מטעם המוכרים והן מטעם הקונים. מתוך היכרותנו הנרחבת עם עולם הנדל"ן, אנו יודעים על קיומם של מקרים רבים בהם רוכש נכס מגלה בו ליקויים לאחר שרכש אותו, ואפילו זמן לא מבוטל לאחר שרכש אותו. במקרה כזה, חשוף המוכר לתביעה מצידו של הקונה שעלול לתבוע בגין פגם שהיה ידוע למוכר או אף בגין פגם נסתר. כמובן שכאשר תביעה כזו מגיעה לפתחו של המוכר, עליו לשכור את שירותיו של עורך-דין ולהיגרר לתוך דיונים שעלולים להיות ממושכים בבית-משפט. יהיה עליו להגן על עצמו. סביר כי עורך-הדין מטעמו יבקש לבצע בנכס בדיקה לבירור מצבו. וכמובן, בסופו של דבר יינתן פסק-דין. אין זה בטוח כלל כי פסק-הדין יהיה לטובתו. למעשה, קיימת סבירות לא מבוטלת כלל שבית-המשפט ייקבע כי עליו לפצות את הרוכש בגין הליקויים ואולי גם בגין נזקים נוספים שנגרמו לרוכש, ועלול אף להחמיר במידה והתרשם כי ההסתרה נעשתה בזדון.
על מנת למנוע זאת מראש, מומלץ ביותר לבצע בדיקה לפני מכירת נכס. בדיקה כזו מבטיחה שקט נפשי, ביטחון כי עשית כל שהיה בידך לעשות על מנת להיות ישר, הגון ושקוף עם קונה הנכס. לא מכרת חתול בשק. המצב ידוע לאשורו הן לך והן לרוכש. התשלום ניתן בגין הנכס במצבו כפי שהוא באמת, ומשקף את ערכו. לא הסתרת דבר. כך תוכל להימנע מנזקים כספיים עתידיים ומגזל הזמן שתדרוש התעסקות בתביעות עתידיות. לאחר ביצוע הבדיקה המקדימה וקבלת הדוח בעקבותיה, הדברים רשומים וידועים היטב לשני הצדדים ולא ניתן יהיה לטעון בעתיד טענות בנוגע לליקויים שהתגלו בבדיקה בנכס.
לכן אני תמיד אומר, אם יש לך נכס ואתה מעוניין למכור אותו, ורוצה שקט בהמשך, תזמין אותנו לבצע בדיקה. אנחנו נבדוק ונגלה מהו מצב הנכס. אם הכל תקין, יהיה רשום שהכל תקין, ותהיה לך גושפנקא לכך. הקונה יכול גם לבצע בדיקה מטעמו. אם נמצאו ליקויים כלשהם, הדבר גלוי וידוע. תוכל לומר כי אתה מוכר את הבית במצבו, על הבעיות הקיימות בו, ובמחיר שאתה רוצה. אם הקונה מסכים לכך, הוא יודע מה הוא קונה, והדבר רשום בהסכם. תוכל להפחית במחיר כך שהמחיר החדש ישקף את הליקויים, ולהגיע בסופו של דבר לנוסחה המוסכמת גם עליך וגם על הקונה, ובא לציון גואל
בדק בית לפני רכישת נכס
בדיקת דירה לפני קניה. בדיקת ליקויי בניה נפוצים לתיקון עכשיו
לעתים קרובות, הדירה שאתם קונים, מגיעה עם הפתעות הן טובות והן רעות. בדיקה דירה לפני קניה היא דרך זולה עבור כל הקונים לזהות בעיות פוטנציאליות ולמנוע הפתעות יקרות. חברת "מסי" מבצעת בדק בית שמגלה את הליקויים בנכס. כל המערכות בבית נבדקות מים, חשמל, גז, חיפויים, ריצופים, רובה, צבע, טיח, אלומיניום, זכוכיות, מעקות, משקופים, דלתות, גג, מרתף, מיזוג אוויר, חימום, ליקויי בטיחות, גימור לא קביל, ועוד
הבדיקות העיקריות שמתבצעות הן –
בדיקת אינסטלציה הכוללת: בדיקת רטיבות, צילום צנרת ביוב, בדיקת דוד חימום, בדיקת איכות מים, בדיקת לחץ מים.
בדיקת רטיבות בעזרת מצלמה תרמית, מצלמת צינור, מצלמת צינור רובוטית, גלאי גז, מעבדה לבדיקת סוג המים, ובדיקות נוספות כמו בדיקת רמת לחות, לחץ מים, תוואי צינור, בדיקה קולית, רחפן ועוד. הבדיקות נעשות בכל אזורי הבית – מטבח, אמבטיה, חדר כביסה, קירות פנימיים וחיצוניים, מרפסות ובגג.
בדיקת עובש בדיקה ויזואלית של הגג, מעטפת הבית, בתוך הבית, אמבטיה, שירותים, מטבח. תעשה גם בדיקת ריח מעופש לגילוי עובש נסתר. יבדקו גם תנאים המסייעים לעובש הצפה, כתמי מים, לחות, דליפות.
בדיקת חשמל באמצעות מצלמה תרמית ייבדק האם יש חיבורים חמים ומשוחררים, חווט מועמס, מעגלים, שנאים או מנועים מעומסים. בדיקת החשמל כוללת בדיקת לוח שירות, מתגי הפעלת אור, שקעים, בתי מנורה והארקה.
בדיקת איטום גג בדיקה תרמית של הגג – מאפשרת לסרוק שטחים גדולים, לאתר אזורי לחות ובידוד רטובים. בנוסף תתבצע בדיקה ויזואלית של הגג, בדיקה של עליית גג (אם יש), בדיקה של הרכב הגג ובידוד הגג.
בדיקת דירה לפני קניה (גם יד 2) – איך להתכונן?
תמיד מרגש למצוא את “הדירה הנכונה”. אבל, ברגע שאתם מוצאים אותה, אתם מתחילים את העבודה הקובעת אם זאת הדירה שאתם צריכים לקנות. במהלך הסיור שלכם בדירה, אתה עשויים לציין כמה בעיות, גדולות וקטנות,
שנראות חשודות או מוזרות. חשוב לציין את הפריטים האלה לבודק הדירה. לדוגמה, ייתכן
שתראו צבע חדש בתקרה או סביב החלון. זה יכול להיות סימן של נזילת מים בעבר או נזק
מים. אם אתם רואים שחלק מהדלתות לא נסגרות כראוי או כמה חלונות סגורים עם צבע אז
אלה הם פריטים שהבודק יכול לשפוך עליהם אור. העבודה האמיתית, לעומת זאת, היא לבחון את התכונות החיצוניות של הבית (גג, ביוב / קווי מים, יסוד) ואת החשמל, האינסטלציה, ועבודת הלבנים. פריטים אלה נוטים להיות המוקד העיקרי של הבודק. לצורך משא ומתן ותיקון, זיהוי בעיות אלה דורש בודק מורשה אשר יהיה בצד שלך. הערה חשובה: הקפידו להפריד בין פריטים עם “פגמים” לפריטים שחסר להם “תחזוקה”. פריטים עם פגמים, פריטים מקולקלים הם מערכות שאינן מבצעות את הפונקציה המתוכננת שלהם. תיקונים של פריטים מקולקלים, המוכר צריך לתקן, בשבילך. עם זאת, חשוב גם להשתמש בכושר שיפוט ולחפש דעות אחרות בעת בדיקת דוח הבדיקה. מה שיכול להיות מבטל עסקה עבור קונה אחד יכול להיות תיקון קל עבור אחר.
בעיות שכיחות בבדיקת דירה
כמעט כל בדיקת דירה תגלה בעיות קלות שצריך לטפל בהם לפני שתחליטו להתקדם ולרכוש את הדירה. הנושאים הנפוצים יותר שהבודק מוצא בדירה הם: בעיות חשמל, חדירת מים – הייתה חדירת מים ותוקנה לא טוב או שיש חדירת מים, בעיות מיזוג האוויר, דליפות גז. כמה מהבעיות קל לתקן – כמו החלפת כמה חלונות – בעיות אחרות עשויות להיות יקרות יותר ויותר…
בדיקת ליקויי בניה נפוצים – על מה לא לבקש תיקון?
אחרי בדיקת ליקויי בניה נפוצים, חשוב
לבחור את הליקויים שכדאי להתעקש על תיקונם מול המוכר. בהחלט יהיה נחמד אם המוכר
יתקן כל בעיה שנמצאה בבדיקת הדירה. אבל רובם יעשו רק חלק. במיוחד בשוק של מוכרים.
חשמל, אינסטלציה, גג ומיזוג אוויר –
אלה תיקונים שהמוכר יטפל ברוב הנסיבות, כל עוד הבעיות הן משמעותיות מספיק. אבל יש
כמה תיקונים שהמוכרים לא ירצו לעשות. צריך להימנע מלבקש את תיקונם מהמוכר אם רוצים באמת לקנות את הדירה. בדיקת דירה לפני קניה לא נועד לייצר
רשימה המפרטת כל פגם קטן בבית שאותו המוכר צריך לתקן. זכרו – זה לא בית חדש! אם יש ליקויים שנראים בבית, ונתתם הצעת מחיר, אל תצפו מהמוכר לתקן אותם! להלן תמצאו כמה ליקויים נפוצים שהקונה לא צריך לבקש את תיקונם. השתמשו קצת בשכל הישר והתמקדו בתיקונים או שיפורים שבאמת ישנו לכם ולמשפחתכם את המצב בבית
בעיות קוסמטיות
דק מעץ שיש עליו כתם או שצריך לתקן בו אריח סדוק, עלול לתפוס את העין ולהטריד. אבל זה לא סוג של בעיות שצריך להתמודד אתם מיד. נושאים קוסמטיים הם הראשונים שיש להימנע מלבקש לתקן. רבים מהליקויים האלה קלים לטיפול, ואפשר לטפל בהם בלי לבזבז יותר מדי כסף. סוכני נדל”ן לעתים קרובות מייעצים לבעלי הדירה לתקן בעיות קוסמטיות לפני מכירת בית כדי למכור את הנכס מהר יותר ובמחיר גבוה יותר . זה גם מכניס יותר כסף לסוכני הנדל”ן. אבל יש מוכרים שלא מקשיבים או שאין להם את התקציב לעשות את זה. גם אם התיקונים הם קצת יקרים, אבל הם סוג של בעיות שקונים אחרים מתעלמים, צריך להיות גמיש כדי לקבל את הבית. כל מה שמתחת ל- 500 ש”ח ליקויים קלים, שעלות התיקון שלהם מתחת ל- 500 ש”ח הם בהחלט בקשות לתיקון שהקונה לא צריך לעשות! אולי יש מאה דברים קטנים שצריך לתקן בבית, אבל גם לכם וגם למוכרים אין את הזמן לתקן אותם עד לסגירת העסקה. כאשר אתם מפילים על המוכרים מספר רב של בקשות לתקן, הם עשויים להרגיש המומים ולבטל את העסקה. המוכרים לא יקבלו את ההצעה שלכם אם הבקשות שלכם הופכות מגוחכות. אם התיקון עומד לעלות בסביבות 500 ש”ח או פחות, תכננו לטפל בזה בעצמכם אחרי שאתם קונים את הבית. אם אתם קונים בית בשוק של מוכרים, אתם צריכים להיות זהירים במיוחד שלא לעצבן את בעלי הבית. אחרת הם יבטלו את המכירה ויעברו לקונים אחרים. שיפוצים שאתם מתכננים אתם יכולים להסתכל על הבית ולדמיין כמה שיפורים שיהפכו אותו מושלם בשבילכם ולאורח החיים שלכם. עם זאת, חשוב לזכור כי המוכרים אינם אחראים להכנת בית החלומות שלכם. הם רק רוצים למכור את הבית במחיר הגבוה ביותר שאפשר. הימנעו מבקשות תיקונים הקשורים לשיפוץ המתוכנן שלכם. פעולה זו תשים את המכירה בסיכון וזה מיותר כי אתם הולכים לשפץ בבכל מקרה. אביזרים רופפים, מעקות ודברים דומים ידית רופפת, מתקן לתאורה רופף, מעקה של דק רופף או גרם מדרגות רופף, עשויים לעצבן, או אפילו להיות לא בטוחים. אבל בעיות אלה ניתן לתקן עם כלי יד בסיסיים וקצת מאמץ. אם אתה לא יכול להדק את הברגים עצמך, אתה יכול לשכור איש שרות או קבלן שיתקן את הבעיה במחיר סביר. כמובן שאם יש אזורים נרחבים של ריקבון, או חששות בטיחות עיקריים, הבודק יכתוב את זה בדוח ואתה יכול לדרוש תיקון.
בעיות מינוריות במערכת המים
כאשר המים נספגים בחומרי בניין פנימיים, כמו קיר גבס, זה יכול להיראות רע מאוד. אתם לא תחמיצו נזק כזה בזמן שאתם מסתובבים בבית. למרבה המזל, בודק הדירה לא יפספס סימנים של נזק מים והוא בטח יספר לכם על חומרת הבעיה. אם המים גרמו נזק משמעותי, הבודק יודיע לכם, ואתם יכולים לבקש תיקונים מתאימים. אבל אם נזק המים הוא רק קוסמטי, אל תבקשו תיקון. אתם יכול לתקן דברים קוסמטיים מאוחר יותר. אחד מכתמי המים הנפוצים ביותר שתראו בבית הוא בתקרה מעל חדר אמבטיה. מצב זה נגרם לעיתים קרובות על ידי שירותים אשר עלו על גדותיהם בשלב כלשהו בזמן או ילד שהשאיר את וילון המקלחת פתוח. קל להבחין אם כתמי המים הם בעיה שנמשכת לאורך זמן.
שקעים ומפסקי תאורה לא פעילים
הימנע מלבקש תיקונים עבור בעיות חשמליות קטנות. במתג תאורה, אם החוטים משוחררים, המתג לא עובד. אם שקע משתחרר החוצה, גם הוא מפסיק לעבוד. מתג שלא מדליק או מכבה את האור יכול להיות מעצבן, כמו גם שקעים מתים, אבל הם לא בהכרח סימנים של בעיות חשמל גדולות. הבודק שלך יודיע לך אם מערכת החשמל בבית בטוחה לשימוש.
בניה מחוץ לבית – סככות, מוסך לרכב
אם אתם בשוק תחרותי, כלומר יש תחרות על הדירה, אתם תוותרו על דרישות תיקונים בבניינים אחרים על הנכס. סככות נוטות להירקב; מוסכים נוטים להתלכלך. בעלי הנכס לא מטפלים במבנים חיצוניים כמו שהם מטפלים בבניין הראשי. אם יש בעיות רציניות, סביר לבקש תיקון, אבל אם הסככה או המוסך נראה כמו כל סככה אחרת או מוסך בשכונה – כלומר, פחות מושלם – זה יכול להיות רק משהו שאתם הולכים להתמודד אתו בעצמכם. כמו כן, סביר להניח שהייתם מודעים למצב הכללי של הסככות והמוסך לפני שהגשתם הצעת מחיר. בעיות גינון קוסמטיות או בעיות קטנות בחצר אתם לא יכולים לצפות מהמוכר שישתול ערוגות פרחים ויתקין מזרקה רק בשבילכם. המוכר גם לא יהיה להוט מדי על ביצוע תיקוני גינון קטנים, כי אתם יכולים לעשות את זה עצמכם אחרי שתקנו את הבית. סלע חסר מהגבול של ערוגת פרחים, כמה לבנים במסדרון לא מפולסים, צריך לחתוך את העץ בחצר האחורית. אלה לא דברים שאתם צריכים לדרוש עליהם תיקונים. לקונים אחרים אולי לא אכפת בכלל מהדברים האלה. המוכר יהיה מאושר לעבוד אתם אם אתם מתעקשים על תיקוני גינון קטנים.
אנחנו פה כדי לשרת אתכם
עושים זאת כבר שנים, משתדלים לעשות זאת בצורה המקצועית ביותר.
אם יש לך בעיה שאתה חושב שאין מי שיכול לפתור אותה, "מסי" זאת הכתובת היחידה.